Petteri Orpo

Vietin juhannusta perheen ja sukulaisten kanssa Satakunnassa. Saunoimme, uimme ja laitoimme ruokaa.

Viikonlopun suosikkiruoka oli “isän rantakala”, johon laitettiin kilo muikkuja, kilo voita ja kourallinen suolaa. Yksinkertainen ruoka on parasta!

Juhannus on suomalaisessa kulttuurissa lähes yhtä tärkeä juhla kuin joulu. Juhannuksen viettoon varaudutaan ja valmistaudutaan, ja sitä vietetään useita päiviä. Useimmilla työpaikoilla Suomessa on vapaata juhannusaattona.

Toista se on muualla Euroopassa. Juhannusta vietetään kokouspöytien ääressä tai raportteja kirjoittaen. Viime vuonna vietin juhannusaattoa täydessä työn touhussa valtiovarainministereiden kokouksessa Luxemburgissa, tänä vuonna jäsenvaltioiden päämiehet kokoustivat Brysselissä.

Poikkesin Brysseliin Euroopan kansanpuolueeseen kuuluvien, keskustaoikeistolaisten puolueiden puoluejohtajien huippukokoukseen juhannusaaton aattona. Tapaaminen järjestetään aina juuri ennen presidenttien ja pääministereiden huippukokousta.

Euroopan kansanpuolueen eli EPP:n huippukokouksessa olivat mukana esimerkiksi Saksan liittokansleri Angela Merkel, Ruotsin maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson, Eurooppa-­neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk ja komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen.

Oli tärkeää olla läsnä tapaamisessa, sillä siellä keskusteltiin EU:n tärkeimpien nimitysten viimeisimmästä neuvottelutilanteesta. Lähiviikkojen aikana Euroopan komissiolle valitaan puheenjohtaja, joka johtaa EU:n lainvalmistelua.

Lisäksi valitaan Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja, joka vetää päämiesten huippukokouksia, ja ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja, joka toimii EU:n ”ulkoministerinä”. Myöhemmin tänä vuonna virkaan astuu myös uusi Euroopan keskuspankin pääjohtaja.

Parlamentti valitsee itselleen uuden puhemiehen heinäkuun ensimmäisellä viikolla, joten huippunimityksistä on sovittava ennen sitä.

Nimityspaketissa pitäisi ottaa huomioon Euroopan parlamentin vaalien tulokset, puolueiden tavoitteet ja maantieteellinen edustavuus. Miesten ja naisten osuuksien pitäisi myös olla tasapainossa.

Eurooppalaisten puolueiden lisäksi on sovitettava yhteen jäsenmaiden tavoitteet ja mieltymykset. EU:n huippunimitykset ovat tavoiteltuja ja haluttuja. Jokainen päämies toivoo, että joku huippu­paikoista osuisi oman jäsenmaan ja komissaariehdokkaan kohdalle.

Suomella on monia EU-­politiikassa ansioituneita henkilöitä, jotka voitaisiin nimittää EU:n avainpaikoille. Heidän nimensä pyörivät myös kansainvälisen median spekulaatioissa. Pää on kuitenkin pidettävä kylmänä.

Suomen ehdokkaat eivät itsekseen tule näihin tehtäviin valituiksi. Pitää olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan tarjoamassa oikeaa nimeä. Suomen hallitukselta vaaditaan poliittista johtajuutta, soitto­kierroksia ja vähän tuuriakin.

Nimityspaketti ei valmistunut vielä juhannusaaton aattona, vaan päämiehet kokoontuvat ylimääräiseen huippukokoukseen tämän viikon lopulla. Vaarana on, että nimityspakettia ei saada valmiiksi vielä tälläkään viikolla. Se viivästyttäisi uuden komission kauden käynnistymistä huomattavasti.

Aikaa ei ole hukattavaksi. EU:n huippunimityksillä ratkaistaan, kuinka yhdessä sovittuja tavoitteita viedään eteenpäin. Nimitysvaiheesta olisi kuitenkin hyvä päästä nopeasti eteenpäin poliittisiin sisältöihin: ilmaston­muutoksen torjuntaan, toimivien sisämarkkinoiden kehittämiseen, rajojen turvaamiseen ja eurooppalaisten turvallisuuden lisäämiseen puolustusyhteistyötä kehittämällä.

(Julkaistu vieraskolumnina Maaseudun Tulevaisuudessa 26.6.2019). 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *