Petteri Orpo

kokoomus_logon3

Hyvät suomalaiset,

Tyttärelläni oli äskettäin 15-vuotisjuhlat kotona. Minut oli komennettu pysymään yläkerrassa piilossa juhlien ajan. Kesken illan tyttäreni kuitenkin haki minut alakertaan. Hän halusi minun kertovan kavereilleen, mitä mieltä olin nuorten ilmastolakosta. Ja mitä aion tehdä ilmaston eteen.

Olin todella iloinen, että pääsin juttelemaan heidän kanssaan. Nuorten huoli ilmastosta on vakava. Ja meidän on otettava heidän huolensa tosissaan. Minusta muutoksen tekeminen alkaa aina itsestä. Suomi on esimerkiksi kieltänyt kivihiilen. Ja juuri meillä osataan kehittää ja ottaa käyttöön puhtaita teknologioita. Kun myymme niitä Kiinan ja Intian markkinoille, sillä on valtava merkitys. Voimme olla kokoamme isompi ilmastoasioissa.

Tulevaisuudesta puhutaan tuhansien suomalaisten keittiönpöytien ääressä. Vaikka yhä harvemman murhe on työttömyys, tulevaisuus voi tuntua epävarmalta. Monilla on huoli omasta tai läheisten pärjäämisestä. Minä haluan rakentaa Suomea, jossa jokainen voi luottaa siihen, että juuri hänelle ja hänen läheisilleen käy hyvin. Ja jossa jokainen kokee, että saa elää turvassa ­– apua saa, jos sitä tarvitsee.

Kokoomus tahtoo pitää huolta hyvinvointiyhteiskunnasta ja vahvistaa ihmisten luottamusta tulevaisuuteen. Juuri tästä on minun mielestäni pohjimmiltaan politiikassa kysymys.

 

Hyvät suomalaiset!

Ymmärrettävästi yksi suuri huolen, ja myös kiukun, aihe on vanhuspalveluiden tila. Haluan tehdä tämän täysin selväksi: Minä ja kokoomus lupaamme parantaa vanhusten hoitoa!

Hyvä hoito vaatii lisää ammattilaisia. Ja siksi meidän on koulutettava lisää hoitajia. Ensin hoitajia pitää saada lisää sinne, missä tarve on huutavin. Jokaisen ikäihmisen pitää saada juuri sellaista hoivaa kuin tarvitsee. 90-vuotias virkeä, mutta pyörätuolissa istuva Martti tarvitsee erilaista hoitoa kuin Alzheimerin tautiin sairastunut 70-vuotias Liisa. Olen omien läheisteni hoitamisen kautta nähnyt, millaista sydänten työtä – ja samalla raskasta työtä – vanhustenhoito on. Lämpimät terveiset Puolangalle Mäntykotiin. Annetaan me hoitajille edellytykset onnistua työssään.

Toinen ihmisten huoli koskee työtä ja pärjäämistä. Omassa kotikylässäni, Köyliön Vuorenmaalla oli aikoinaan kolme pankkikonttoria, jossa ihmiset kävivät maksamassa laskuja ja nostamassa rahaa. Ei ole enää. Me haluamme pitää koko ikänsä pankissa töitä tehneen Tuulan ja muutkin mukana työelämässä.

Teknologia ja digitalisaatio muuttavat työelämää jatkuvasti. Ammatteja katoaa ja uusia syntyy. Kaikilta työntekijöiltä vaaditaan jatkuvasti uusia taitoja. Työnantajien, työntekijöiden ja hallituksen on yhdessä luotava keinot, jotta jokainen suomalainen pääsee päivittämään osaamistaan. Haluamme toteuttaa koulutuksen tulevaisuussopimuksen.  Meillä ei ole varaa jättää yhtään työkykyistä ja työhaluista työelämän ulkopuolelle! Tarvitsemme kaikki mukaan.

 

Hyvät suomalaiset,

Ennen vaaleja ilma on sakeana lupauksia. Lupaaminen on helppoa – ja se on meille poliitikoille mukavaa hommaa. Me kokoomuksessa emme halua antaa lupauksia, joiden tiedämme olevan mahdottomia. Me emme osallistu miljardilupausten huutokauppaan. Se on vastuutonta! Ylisuuret lupaukset tarkoittavat, että kohta sitä taas mennään – otetaan velkaa lasten piikkiin taikka käydään suomalaisten kukkaroilla hamuamassa uusia veroeuroja. Velkaantuminen pitää pysäyttää!

Hyvinvointimme perustuu vain työhön.  Kun haluamme lisää hyviä asioita, tarvitsemme lisää työtä. Keittiön pöytien ääressä ymmärretään kyllä, että työstä ja yrittämisestä ne verorahat kertyvät siihen yhteiseen kassaan, josta kaikki hyvä maksetaan.

Kokoomuksella on ne ratkaisut, joilla työtä lisätään. Suomen pitää olla maa, jossa saa ja kannattaa tehdä. Ihmisille pitää jäädä enemmän euroja käteen heidän omista ansioistaan. Kerätään vähemmän veroja palkoista ja eläkkeistä. Tehdään yhteiskunnasta sellainen, että aina kannattaa ottaa töitä vastaan: olipa se sitten tunti, päivä, viikko tai kuukausi. Puretaan turhat esteet ja byrokratia tekemisen tieltä. Me pystymme tekemään nämä muutokset.

 

Hyvät suomalaiset,

Isot ratkaisut perustuvat luottamukseen. Suomalaiset ovat maailman luotettavin kansa. Olemme aina pärjänneet, vaikeissakin paikoissa. Yhdessä. Siksi Suomesta on tullut yksi maailman parhaimmista maista. Turvallinen, kansainvälinen ja innostava. Sellaisena minä tahdon sen myös pitää.

Olen huolissani yhteiskunnallisen keskustelun kärjistymisestä ja siitä, että ymmärrys erilaisia ihmisiä kohtaan kuihtuu. Suomi on aina kohonnut erilaisista taustoista olevien ihmisten yhteistyöllä. On käyty samat koulut, on urheiltu samoissa porukoissa. Tätä haluan vahvistaa: että rakennamme Suomea jatkossakin toisiamme kuunnellen ja arvostaen.

Suomalaiset, meillä on yrityksiä ja huippututkimusta, joista syntyy menestystarinoita. Meillä on maailman osaavin kansa. Minä uskon, että yhdessä voimme tehdä Suomesta vieläkin paremman. Pidetään toinen toisistamme huolta. Luotetaan toinen toisiimme. Me kokoomuksessa lupaamme olla teidän luottamuksenne arvoisia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *