Petteri Orpo

kokoomus_logon3

Petteri

Etusivu / Petteri

Kuka minä olen

PetteriOrpo_web3

Lapsuudesta ja nuoruudesta

Synnyin Köyliössä, Satakunnassa 1969. Minulla on kaksi isosiskoa sekä nimestäni huolimatta sekä isä että äiti. Lapsuus oli onnellista aikaa. Asuimme pienessä Vuorenmaan maalaiskylässä, jossa vanhempani olivat opettajina. Ala-asteen kävin heidän koulussaan aivan kotini naapurissa.

Lapsuudesta ja nuoruudesta minulla on vain hyviä muistoja. Tekemistä riitti. Harrastimme eri urheilulajeja ja kävimme partiossa ja kalassa. Kotikylä oli turvallinen paikka kasvaa ja elää.

Kirjoitin ylioppilaaksi Säkylän seudun lukiosta vuonna 1989 ja suuntasin Parolannummelle suorittamaan varusmiespalvelusta. Viihdyin armeijassa. Kävin PsRUK:n ja harkitsin kadettikouluakin, mutta kun onnistuin armeija-aikana läpäisemään Turun yliopiston taloustieteen pääsykokeet, päätin suunnata armeijan jälkeen sinne.

Opiskelu ja opiskelijaelämä Turussa oli huippua. Lähdin innolla mukaan ainejärjestötoimintaan ja jo ensimmäisenä opiskelijavuotena löysin itseni T-klubin eli taloustieteen ainejärjestön hallituksesta. Siitä matka jatkui ylioppilaskunnan edustajistoon ja TYY:n hallitukseen koulutuspolitiikasta vastaavaksi. Näissä tehtävissä sain niin vahvan pistoksen ”yhteisten asioiden hoitoon”, etten ole siitä vieläkään parantunut.
 

Työelämästä

Elokuussa -94 minut valittiin ylioppilaskunnan pääsihteeriksi. Tuosta päivästä lähtien olen ollut yhtäjaksoisesti työssä ilman päivänkään taukoa. SYL:n pääsihteeriksi minut valittiin 1997.  Pääsin tapaamaan presidenttiä, ministereitä ja virkamiehiä. Taistelimme opintotuen korottamisen ja tulorajojen noston puolesta ja pidimme myös hauskaa.

Tuosta tehtävästä siirryin 1998 Varsinais-Suomen Kokoomuksen toiminnanjohtajaksi. Toiminnanjohtajana tutustuin Varsinais-Suomeen läpikotaisin. Ajoin tuhansia kilometrejä vuodessa kevät- ja syyskokouksissa eri puolilla maakuntaamme. Homma meni kai hyvin, kun vuoden 2002 alusta sisäministerinä toiminut ja Kokoomuksen puheenjohtajaksi juuri noussut Ville Itälä kutsui minut Helsinkiin erityisavustajakseen.

Villen avustajana olin mukana politiikan kovilla areenoilla, hallituksen neuvotteluissa, eduskuntaryhmän ja puolueen taistoissa. Kun 2003 Kokoomus hävisi vaalit ja jäi oppositioon, siirryin Kokoomuksen apulaispuoluesihteerin tehtävään. Siinä toimin vuoteen 2005 asti, jolloin muutimme Turkuun. Turussa työskentelin yrityspalvelujohtajana Turun Aikuiskoulutuskeskuksessa kunnes tulin maaliskuussa 2007 valituksi eduskuntaan.

Eduskunnassa minut valittiin ensimmäisen kauteni alussa eduskuntaryhmän varapuheenjohtajaksi. Se oli minulle suuri asia. Lisäksi olin eduskunnan oman hallituksen eli kansliatoimikunnan toinen kokoomusjäsen. Puhetta
kansliatoimikunnassa johti tuolloin nykyinen tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

 

Vuonna 2011 käytiin värikkäät eduskuntavaalit, joissa tulin uudelleen valituksi eduskuntaan. Toinen eduskuntakauteni oli vähintään yhtä työteliäs kuin ensimmäinenkin. Ennen valintaani ministeriksi ehdin toimia mm. Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajana, ulkoasiainvaliokunnan jäsenenä sekä eduskunnan  kansliatoimikunnassa. Maakunnassa olen johtanut sekä Varsinais-Suomen Kokoomusta että maakuntahallitusta.

Jokaisen poliitikon haaveena on päästä valtioneuvoston jäseneksi, joten valintani ministeriksi keväällä 2014 oli tietysti upea hetki. Seuraavina vuosina sain palvella isänmaata kolmessa opettavaisessa ja hienossa ministeripestissä. Maa- ja metsätalousministerin vuoden mittainen pesti oli ikimuistoinen. Opin itselleni täyden uuden alan asiat. Suomalaisen ruoan asia on pysynyt lähellä sydäntä.   Puhtaassa suomalaisessa ruuassa on vielä paljon hyödyntämätöntä potentiaalia. Myös metsät tarjoavat uuden teknologian ansiosta loputtomasti uusia mahdollisuuksia.

Eduskuntavaaleissa 2015 tulin jälleen uudelleenvalituksi eduskuntaan. Vaalitulos vei Kokoomuksen hallitukseen ja minulle tarjottiin sisäministerin pestiä. Tuolloin, alkukesästä 2015, kun tasavallan presidentti nimitti hallituksen, en vielä tiennyt, kuinka keskeiseksi sisäministeriön ja sisäministerin rooli syksyn myötä muuttuisi. Syyrian sota ja muut levottomuudet Lähi-idässä ja Afrikassa aiheuttivat Eurooppaan ennennäkemättömän muuttoaallon, jossa Suomi ei jäänyt sivuun. Maahamme tuli hyvin lyhyessä ajassa ennätysmäärä turvapaikanhakijoita ja humanitaarisen maahanmuuton politiikkamme kaikkine käytäntöineen piti arvioida uudelleen. Toimeksi oli laitettava ja niin me sisäministeriön johdolla todella teimme.

 Valintani kokoomuksen puheenjohtajaksi kesäkuussa 2016 Lappeenrannan puoluekokouksessa oli unelmien täyttymys. Haaveenani oli ollut jo pitkään Kokoomuksen puheenjohtajuus. Sitä seuranneissa puoluekokouksissa jatkunut tuen osoitus on jotain, mistä olen hyvin kiitollinen.
 
Puheenjohtajuus toi mukanaan myös vaihdoksen ministerisalkkuun. Sipilän hallituksen loppukauden toimin valtiovarainministerinä. Sinä aikana jouduimme sopeuttamaan raskaasti julkista taloutta vuosia jatkuneen velkakierteen pysäyttämiseksi. Pystyimme kuitenkin loppuvaiheessa parantuneen taloustilanteen myötä myös lisäämään rahoitusta määrärahoja poliisiin, opetukseen ja sivistykseen.
 
Sipilän hallitus ja kokoomus saivat aikaan paljon sekä isoja että pieniä asioista. Muun muassa kauppojen aukiolot vapautettiin, varhaiskasvatusmaksuja kevennettiin historiallisen paljon ja käynnistin valtiovarainministerien maailmanlaajuisen ilmastokoalition. Sain myös toimia nk. TP-UTVA:n jäsenenä, jossa tasavallan presidentti muun valtioneuvoston kanssa käsittelee Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa.
 
Lähdimme vuoden 2019 eduskuntavaaleihin vahvoin tuloksin mutta myös pitkän hallitusvastuun saattelemana. Ihmisten äänistä käytiin joidenkin puolueiden toimesta ennenäkemätöntä huutokauppaa. Kokoomus ei lähtenyt sille tielle. Siitä olen ylpeä. Onnistuimme saamaan yhden lisäpaikan Lapin vaalipiiristä, mutta se ei valitettavasti riittänyt. Oppositioon jääminen oli iso muutos, alussa jopa haastava. Päätin kuitenkin, etten anna periksi, vaan lähdin rakentamaan puoluetta uusiksi niin järjestö- kuin ohjelmapuolella.
 
Vaikka olemme päivittäneet lähes kaikki ohjelmalle kuluneiden vuosien aikana, tunnen pientä ylpeyttä siitä, että kokoomus voi seistä myös vanhojen ohjelmiensa takana. Johdonmukainen linja talousvastuun, energiaomavaraisuuden sekä Nato-jäsenyyden kannattamisen osalta on osoittautunut oikeaksi linjaksi.
 
Johdonmukaisuudesta on myös palkittu luottamuksella vaaleissa. Voitimme eurovaalit 2019, kuntavaalit 2021 sekä maan ensimmäiset aluevaalit 2022. Nyt suuntamme kohti eduskuntavaaleja, jossa tavoitteena on pääministeripuolueen asema. Koen olevani valmiimpi ja vahvempi kuin neljä vuotta sitten.
 

Asumme edelleen Turussa. Lapset ovat päivä päivältä vanhempia ja perheeseemme on tullut uusi jäsen, Taavi-koira. Hänkin lagotto-rotuinen. Minulle tärkeitä asioita maailmassa ovat perhe ja Kainuun mökki, kalastaminen ja metsästys, kuntoilu ja lukeminen. Elämässä parasta on, kun kotiovi menee kiinni ja pääsee viettämään iltaa kotona.

Henkilötiedot

Nimi:
Antti Petteri Orpo

Syntymäaika:
3.11.1969

Perhe:
Vaimo Niina Kanniainen-Orpo, OTM,
kaksi lasta sekä Pessi ja Taavi koirat

Koulutus:
Valtiotieteen maisteri, Turun yliopisto, pääaine taloustiede,
gradu kunnallisesta palveluntuotannosta

Sotilasarvo:
Reservin kapteeni

 

Lähes 30 vuoden poliittinen työkokemus

Petteristä sanottua