Petteri Orpo

kokoomus_logon3

Maltti on valttia. Vanha sanonta pätee myös vaalien alla, kun puolueet pitävät palopuheitaan. Hövelit heitot miljardeista sinne ja tänne eivät rakenna suomalaisten hyvinvointia ja vaalien jälkeen ne yleensä haudataan vähin äänin. Siksi en esitä tässä kirjoituksessa mitään numerotaulukkoa, jossa kerron mihin kaikkeen lupaan rahaa. Äänesi ei ole huutokauppa. Sen lupaan, että teen seuraavatkin neljä vuotta kovasti töitä, jotta Suomeen syntyy enemmän hyvinvointia.

 

Kotiseudullamme on mennyt viime vuosina hyvin. On ollut töitä ja on voitu tarjota ihmisille heidän tarvitsemiaan palveluja. Tiedän, että suotuisan kehityksen takana on usko tulevaisuuteen. Kukapa uskaltaisi perustaa perheen, hankkia lapsia, ostaa asuntoa tai laajentaa yritystään, ellei luottaisi siihen, että elämä Suomessa jatkuu vakaana ja turvallisena.

 

Hallituksen aloittaessa työnsä keväällä 2015 tilanne oli tyystin erilainen. Suomesta puuttui tulevaisuudenusko. Velkaa otettiin yli 6,5 miljardia euroa vuodessa. Monet suomalaiset olivat vailla työtä. Valoa ei tuntunut millään näkyvän tunnelin päässä.

 

Hallituksen oli siis keskeisimmäksi tavoitteeksensa otettava tulevaisuudenuskon palauttaminen Suomeen. Suomi oli saatava kasvun ja uudistumisen tielle.

 

Tähän työhön myös ryhdyimme ja työ on tuottanut tulosta. Hallitus on saavuttamassa kaikki keskeiset talouspoliittiset tavoitteensa. Eniten minua ilahduttaa työllisyyden merkittävä kohentuminen. 140 000 uutta työpaikkaa. 22 000 syrjäytymisvaarassa ollutta nuorta on päässyt kouluun tai töihin. Suomessa työllisten määrä on korkeampi kuin kertaakaan sitten 1980-luvun lopun.

 

Nykyinen tilanne ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys. Ääriliikkeet ja yhden asian kiihkoilijat hamuavat valtaa, ja populistit tarjoilevat helppoja ratkaisuja vaikeisiin kysymyksiin. Kansainvälinen noususuhdanne on nyt taittumassa, juuri kun olemme päässeet kasvuun mukaan. Kansainvälisen politiikan lainalaisuudet ovat järkkyneet. Teknologinen kehitys muokkaa yhteiskuntia. Suuret haasteet, kuten ilmastonmuutos, huoltosuhde ja muuttoliike herättävät perusteltua huolta.

 

Minä haluan että hyvinvoinnista riittää myös lapsillemme. Hyvinvointimme syntyy työstä ja yrittäjyydestä. Siksi haluan varmistaa, että viime vuosien kehitys Varsinais-Suomessa jatkuu. Tulevaisuuden hyvinvoinnin turvaaminen tarkoittaa sitä, että menemme eteenpäin ja uudistamme Suomea ja sijoitamme tulevaisuuteemme -tarkoitti se sitten koulutusta tai nopeita raideyhteyksiä.

 

Tarvitsemme sosiaaliturvauudistuksen, joka kannustaa työn tekemiseen ja toimeliaisuuteen.

 

Toiseksi meidän on jatkettava verouudistuksia, jotka toteutetaan kaikille palkansaajille ja myös eläkeläisille siten, että siirrämme verotuksen painopistettä. Verotetaan enemmän sitä, mitä haluamme vähemmän, eli päästöjä, ja vähemmän sitä mitä haluamme enemmän eli työtä ja yrittämistä.

 

Kolmanneksi tarvitsemme paremman työelämän. Työntekijöiden ja työnantajien pitää saada joustavasti sopia asioista keskenään siellä, missä asiat parhaiten tunnetaan, eli työpaikoilla. Tarvitsemme tähän myös kunnianhimoisen perhevapaauudistuksen, joka parantaa naisten työmarkkina-asemaa ja tasa-arvoa.

 

Lisäksi jatkuvan oppimisen pitää olla mahdollista jokaiselle: työssä oleville, töitä etsiville ja vasta työelämän kynnykselle tulossa oleville. Tätä kutsun tulevaisuussopimukseksi, joka mielestäni tulisi tehdä kolmikantaisesti kaikkien suomalaisten hyväksi.

 

Nämä ovat kokoomuksen kansallisia tavoitteita. Niitä edistän kokoomuksen puheenjohtajana. Pitämällä huolta lapsista ja vanhuksista, torjumalla ilmastonmuutos ja antamalla jokaiselle suomalaiselle eväät pärjätä 2020-luvun Suomessa, jatkamme koko Suomen menestystarinaa.

 

Meillä suomalaisilla on perinteinen yhteisymmärrys siitä, että apua ja tukea tarvitsevista pidetään huolta. Että yhteiset asiat hoidetaan kunnialla ja luottamuksella. Että oma pesä pidetään puhtaana. Siksi suomalaiset ovat maailman luotettavin kansa. Tämä on myös kokoomukselle keskeinen arvo. Me haluamme olla rakentamassa luottamuksen yhteiskuntaa.

 

Olen ehdolla Varsinais-Suomen Kokoomuksen listoilla numerolla 135.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *