Petteri Orpo

kokoomus_logon3

(Julkaistu Maaseudun Tulevaisuudessa 31.8.2022)

Nyt on käännettävä kaikki kivet. Siksi myös energian tehoreservit tulisi ottaa käyttöön, turvetta ja kivihiiltä unohtamatta. Lämpöä ja sähköä on yksinkertaisesti saatava, jotta talven yli pärjätään.

Juuri nyt Suomessa eletään päättyvän kesän aikaa. Tämä totuus koskee myös taloutta.

Kesän helteet ovat ohi. Tummia pilviä kasautuu taivaan reunalle runsaasti ja säätila viilenee vauhdilla.

Koronasta ei ole vielä ehditty edes toipua, kun lyhyt nousukausi jo päättyykin. Nyt edessä ovat uudet haasteet. Inflaatio on vauhdissa, korot nousevat, maailmantalouden syvä taantuma odottaa nurkan takana. Ukrainan sota jatkuu. Ennusteet Suomen talouskasvulle ensi vuonna ovat euroalueen matalimpia.

Reaalipalkat ovat suorastaan romahtaneet. Energian hintaennusteet ensi talvelle herättävät laajaa huolta ympäri Eurooppaa. Jokainen kärsii – osa kuitenkin eri syistä kuin toiset. Korkojen nousu osuu etenkin velkaiseen valtioon ja asuntovelallisiin. Energian hinta taas vaikuttaa erityisesti omakotitaloissa asuviin ja töihin autoilevaan kansanosaan.

 

Sekin on huomattava, että eniten euromääräisesti häviää tavallinen keskituloinen omakotitalossa tai rivitalossa asuva palkansaaja. Tämä ryhmä maksaa kyllä veronsa, mutta vastineeksi saadaan yhä vähemmän. Sosiaalitukien korotukset eivät luonnollisesti auta.

Kokoomus haluaa tarttua ongelmaan keventämällä työn verotusta. Ansiotuloverotuksen keventäminen parantaisi sekä ostovoimaa että lisäisi työnteon kannustimia. Siksi hallituksen tulisikin toteuttaa tuloverotuksen keventäminen jo nyt, eikä odottaa järjestöjen palkkakierroksia.

Olemme myös ehdottaneet sähköveron poistoa talvikuukausille, jolloin tarve on suurimmillaan. Nyt on käännettävä kaikki kivet. Siksi myös energian tehoreservit tulisi ottaa käyttöön, turvetta ja kivihiiltä unohtamatta. Lämpöä ja sähköä on yksinkertaisesti saatava, jotta talven yli pärjätään.

Presidentti Urho Kekkonen pohdiskeli taannoin, että jos sisä- tai ulkopolitiikan pitää olla rempallaan, niin olkoon se sisäpolitiikka. Nyt se on totisesti rempallaan.

Jo talven aikana talouden tila tulee heikkenemään nopeasti ja jyrkästi. Siksi katseet on käännettävä tulevaan hallituskauteen, jonka tärkein tehtävä on Suomen talouden kääntäminen kasvuun, velkaantumisen lopettaminen ja suomalaisten elintason nostaminen.

Suomi ei voi elää ikuisesti nykyisenkaltaisella holtittomalla taloudenpidolla. Varautuminen huonoihin aikoihin olisi pitänyt jo aloittaa, sillä talouden perustukset ruostuvat. Sen sijaan Sanna Marinin hallitus on päättänyt jatkaa linjallaan, jossa huolta huomisesta ei ole ja ongelmat kuitataan lisävelalla. Priorisointeja menoista ei tehdä. Ensi vuonna valtion korkomenot kaksinkertaistuvat 700 miljoonasta 1 300 miljoonaan. Vertailun vuoksi, 800 miljoonalla eurolla pyöritetään koko Suomen poliisitoimea.

Talouspolitiikka on myös turvallisuuspolitiikkaa, ja siksi vahva valtiontalous on suomalaisen paras turva. Erityisesti sumuisina aikoina tulisi panostaa talouden nurkkapulttien kestävyyteen, sillä niiden varassa Suomi lepää.

Hallituksen linjan on pakko muuttua budjettiriihessä. Hengitystäni en kuitenkaan pidättele. Ongelmat siirrettäneen tuttuun tapaan seuraavan hallituksen kontolle. Tulevista vuosista tulee vaikeita, sillä uusien haasteiden lisäksi nykyisen taloudenpidon jäljiltä jää paljon korjattavaa. Suomi-laivan suunta täytyy kuitenkin kääntää, jotta luottamus valoisaan tulevaisuuteen voidaan palauttaa. Tässä työssä Kokoomus on mukana.

Kirjoittaja on kokoomuksen puheenjohtaja ja kansanedustaja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *