Petteri Orpo

kokoomus_logon3

Kokoomusbussi vierailee ennen kuntavaaleja jokaisessa Suomen kunnassa. Olen pyrkinyt käyttämään kaiken ministerin tehtäviltä liikenevän ajan kentän kiertämiseen, bussin mukana tai muuten. Näillä reissuilla olen ehtinyt vaihtaa ajatuksia jopa tuhansien suomalaisten kanssa.

Kuntien toreilla ja kyläkauppojen pihoissa viesti kansalta on ollut harvinaisen selkeä: sosiaali- ja terveyspalvelut on laitettava pikaisesti kuntoon ja hoitoon on päästävä nykyistä nopeammin. Sote-uudistusta on lähdetty tekemään muun muassa siksi, että sote-palveluidemme kysyntä tulee kasvamaan tulevaisuudessa. Uudistettava on, jotta saamme sekä kaikille laadukkaat palvelut että rahamme riittämään.

Toinen keskeinen toive oli, että sote-uudistuksesta puhuttaisiin kielellä, jota tavallinenkin kansalainen ymmärtäisi. Allekirjoitan täysin tämän toiveen. Poliittisessa keskustelussa sorrumme liian usein kiistelemään hallinnon järjestämisestä, kun meidän pitäisi keskustella muutoksien vaikutuksista ihmisten arkeen.

Hallitus vastasi tänään yhteistuumin opposition välikysymykseen. Hallitus on myös tehnyt täsmentäviä linjauksia sitä, miten valinnanvapauslain pykäliä tarkennetaan. Olemme tutustuneet annettuihin lausuntoihin. Olemme kuunnelleet asiantuntijoita, lausuntoja ja kansalaiskeskustelua.

Täsmennetty perusratkaisu on se, että 1.1.2019 kaikissa maakunnissa valinnanvapaus tulee voimaan. Asiakasseteli, suun terveydenhuolto ja henkilökohtainen budjetti tulevat voimaan vuoden alusta.

Aikaistamme toimeenpanoa ja annamme maakunnille mahdollisuuden pilotteina kokeilla valinnanvapautta jo vuonna 2018. Toisaalta niille maakunnille, joilla esimerkiksi tietojärjestelmät tuottava haasteita, annetaan mahdollisuus, että yksi valinnanvapauden työkalu eli sote-keskus tulee voimaan viimeistään 1.7.2019.

Koen, että ratkaisuissamme on otettu aidosti huomioon tullut palaute. Ihminen, joka tarvitsee palveluita pääsee palveluihin. Valinnanvapauden kautta puramme jonoja ja helpotamme hoitoonpääsyä.

Sote-uudistus on suurin julkisen sektorin palveluntuotannon uudistus Suomessa koskaan. Ja valinnanvapaus on sen mullistavin osuus.  Olemme luvanneet suomalaisille laittaa sosiaali- ja terveyspalvelut kuntoon ja näin myös teemme. Kokoomukselle suomalaisten nopea hoitoon pääsy ja laadukkaat palvelut ovat sote-uudistuksen tavoite.

Petteri Orpo

Kirjoitus on julkaistu Verkkouutisten blogissa 4.4.2017.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *