Petteri Orpo

Syrjäytyminen on paitsi suuri inhimillinen tragedia, myös tappio koko yhteiskunnalle. Erityistä huolta kannan niistä nuorista, jotka eivät ole opiskelemassa tai töissä. Nuoren syrjäytyminen merkitsee luottamuksen menettämistä omaan lähiyhteisöön, muihin nuoriin ja yhteiskuntaan.

Varhaiskasvatuksen kehittäminen ja osallistumisasteen nostaminen on parasta syrjäytymisen ehkäisyä. Tuoreessa tutkimuksessa arvioitiin kotihoidon ja varhaiskasvatuksen pitkäaikaisia vaikutuksia. Tutkimusaineisto osoitti, että alle 3-vuotiaana varhaiskasvatuksessa olleet jatkavat toiseen asteen koulutukseen, menevätlukioon ja opiskelevat korkeakoulussa useammin kuin lapset, jotka eivät ole osallistuneet varhaiskasvatukseen. Yhteys oli sama matalasti ja korkeasti koulutettujen vanhempien lapsilla.

Suomessa vain 74 prosenttia 4-vuotiaista lapsista osallistuu varhaiskasvatukseen, kun muissa pohjoismaissa lähes kaikki osallistuvat. Erityisen ongelmallista on se, että Suomessa varhaiskasvatukseen osallistuvat vähiten ne lapset, jotka hyötyisivät siitä eniten. Tukemalla vanhempia ja vanhemmuutta heidän kasvatustehtävässään, voidaan myös lisätä lasten ja koko perheen hyvinvointia.

Mitä hallitus sitten on tehnyt asialle? Hallitus laskee pienituloisten perheiden varhaiskasvatusmaksuja yli 700 eurolla vuodessa 1.3. alkaen. Tällä me puutumme eriarvoistumiseen.

Maksujen alentamisella on myös suora yhteys työelämään. Tavoitteena on, että yhä useammalle lapselle olisi mahdollista osallistua varhaiskasvatukseen ja että yhä useammalla vanhemmalla, erityisesti yksinhuoltajilla, olisi mahdollisuus ottaa työtä vastaan.

Panostukset joustavaan ja laadukkaaseen varhaiskasvatukseen maksavat itsensä takaisin. Alennetut maksut kannustavat ottamaan työtä vastaan, edistävät tasa-arvoa ja ehkäisevät syrjäytymistä. Kokoomus on asettanut pitkän aikavälin tavoitteeksi maksuttoman osa-aikaisen varhaiskasvatuksen, johon osallistuisi koko ikäluokka. Nyt tehty maksujen alentaminen on askel sitä tavoitetta kohti.

Petteri Orpo

Kirjoitus on alunperin julkaistu verkkouutiset.fi:n blogissa 28.1.2017.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *