Petteri Orpo

kokoomus_logon3

Viime päivät julkisuudessa on käyty keskustelua PAU:n ja Posti Oy:n riidasta liittyen työehtosopimusneuvotteluihin sekä liikkeenluovutuksesta, jolla se siirsi 700 pakettilajittelijaa kokonaan omistamaansa Posti Palvelut -tytäryhtiöön.

Julkisuuden perusteella Postin tilanne on erittäin sekava. Toivomme, että tilanne rauhoittuu, sillä laajentuneet tukilakot ovat vaikuttaneet ja tulevat lähipäivinä mahdollisesti vaikuttamaan hyvin merkittävästi suomalaisten arkeen ja suomalaisen elinkeinoelämän toimintaedellytyksiin. Koska Postin ympärillä vallitsevan sekamelskan vaikutukset ovat suuret, on suomalaisten saatava tietää totuus tapahtumista.

Hyvä pääministeri Rinne ja omistajaohjausministeri Paatero, milloin saitte tietää Postin työntekijöiden liikkeenluovutuksesta Posti Palvelut -tytäryhtiöön? Mitä Postin hallituksen puheenjohtaja Markku Pohjola on teille ennen toteutunutta liikkeenluovutusta kertonut?

Annoitteko tukenne Postin johdon suunnitelmille liikkeenluovutuksesta? Missä tilassa omistajaohjaus on, kun kyse on asiasta, jossa pääministeri kertoi eduskunnassa hallituksen yksiselitteisesti estäneen kesällä yli 9000 työntekijän siirron Medialiiton ja Teollisuusliiton väliseen sopimukseen ja sitten olisikin tehty omistajaohjausministeri Paateron huomaamatta 700 pakettilajittelijan siirto?

Jos olette passiivisesti antaneet tukenne suunnitelmille, miksi tuki vedettiin myöhemmin pois? Miksi hallitus edelleen 3.9. loi vaikutelman, josta PAU ymmärsi, että asiaan palataan vielä TES-neuvottelussa ja miksi tämän kuvan on annettu elää koko lokakuu?

Jos Ilta-Sanomien tiedot pitävät paikkansa, miten voi olla mahdollista, että pääministerin sähköpostista on lähetetty ”neljän viisaan ryhmän” kokoonpano, vaikka ministerit vakuuttivat ehdotuksen tulleen kiistan osapuolilta? Kuka tässä maassa oikein johtaa omistajapolitiikkaa: omistajaohjausministeri vai pääministeri? Ja edelleen: miten pääministeri Rinne voi tämän jälkeen kertoa suomalaisille pääministerin haastattelutunnilla, että pääministerillä ei ole roolia Postin työkiistan sovittelussa?

Suomalaisten asioita ei voi hoitaa näin. Valtion omistajapolitiikka on jo nyt kärsinyt mittavan kolauksen, sillä valtion vakauteen ja johdonmukaisuuteen ei julkisuudessa esillä olevien tietojen mukaan voi enää luottaa. Valtion tehtävä on johtaa omistamiaan strategisesti ja suuntaa näyttäen, mutta nyt näyttää siltä, että ministerit ovat sekaantuneet yhtiöiden operatiiviseen toimintaan. Miten tämän kaiken jälkeen varmistetaan se, että esimerkiksi pörssilistatut valtionyhtiöt voivat luottaa siihen, ettei vastaava sekoilu toistu heidän kohdallaan?

Viimeisimpänä, mutta samalla vakavimpana kysymyksenä asianomaisille on minun pakko kysyä: ovatko ministerit puhuneet totta eduskunnan edessä?

Viime torstain kyselytunnilla ministeri Paatero vastasi kysymykseen Postin liikkeenluovutuksesta: ”…Mutta päätöksen on tehnyt tietenkin Postin hallitus ja siitä on informoitu, myöskin tämän siirron ajankohdasta, vasta jälkikäteen, ja tässä kohtaa ei ollut mahdollista sitten tehdä tietenkään mitään.”

Hetki tämän jälkeen pääministeri Rinne jatkoi, että päätöksestä: ”…Ja ilman, että hallitus tiesi siitä konkreettisesta päätöksestä, 700 ihmistä siirrettiin toisen työehtosopimuksen piiriin.”

Jos nämä väitteet eivät ole totta, on kokoomuksen harkittava vakavasti luottamusäänestystä ministerien asemasta.

2 Responses

  1. Ministeri voi valehdella mutta vain kerran. Tästä on pidettävä kiinni.
    Mikä tuli tämän ministerikaksikon töppäilyn hinnaksi yhteiskunnalle, postilaisille, ja mikä tärkeintä: Suomen luottamusyhteiskunnalle? Mitä valehteleville ministereille pohjoismaisessa mallissa yleensä tapahtuu, mitä tapahtuu meillä? Pidättäydymmekö itämaisessa käytännössä edelleen?
    Pelkäänpä, että jälleen käy kuin Arja Alhon jutussa, jossa Lipponen uhrasi heikomman, yleisen edun (Lipponen itse) vuoksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *