Petteri Orpo

(Julkaistu vieraskolumnina Maaseudun Tulevaisuudessa 6.5.2020)

 

Viimeksi tällä viikolla turkulainen, tuttu puutarhakauppias tuskaili, kuinka hän pelkää kesän tuotannon ja oman elinkeinonsa puolesta, kun työntekijöitä ei ole riittävästi saatavissa. Töitä olisi, mutta ulkomaisten työntekijöiden saaminen Suomeen on erittäin epävarmaa ja kotimaisten työntekijöiden palkkaamiseen liittyy omat haasteensa.

 

Maataloustuotanto työllistää vuosittain jopa 16 000 ulkomaista kausityöntekijää. He tulevat esimerkiksi Baltian maista, Ukrainasta ja Venäjältä. Kausityöntekijöitä on tarvittu etenkin kauppapuutarhoilla ja erikoiskasvien viljelyssä.

 

Euroopan komissio kehotti jäsenmaita jo maaliskuussa sallimaan ulkomaisten maataloustyöntekijöiden maahantulon pandemian aiheuttamista rajoituksista huolimatta. Esimerkiksi Saksassa kausityöntekijät pääsivät saapumaan tiettyjen lentokenttien kautta ja he saattoivat tehdä töitä jo karanteenin aikana erityisjärjestelyjen turvin. Kokoomus on kehottanutkin hallitusta ottamaan mallia Saksasta.

 

Maa- ja metsätalousministeriön ja Huoltovarmuuskeskuksen ensimmäisen arvion mukaan huoltovarmuuden kannalta akuuttien tai toimialan kannalta kriittisten työtehtävien hoitamiseen tarvittiin vähintään 1500 henkilöä. Hallitus päätti pitäytyä kyseisessä lukumäärässä, vaikka jo päätöstä tehdessä oli ilmiselvää, että kyseinen luku on täysin alakanttiin.

 

Maa- ja metsätalousministeriön kyselystä maataloussektorille kävi ilmi, että  maatalouden alkutuotantoon tarvittaisiin vähintään 3200 kausityöntekijää. MTK:n kyselyn mukaan lähes 70 prosenttia tuottajista olisi tarvinnut tiedon kausityövoiman saatavuudesta jo huhtikuun alussa, jotta tulevan kauden tuotanto ei vaarantuisi.

 

Hallitus laittoi munat yhteen koriin ja toivoi, että tilauslennot Ukrainasta olisivat ratkaisseet tilanteen. Kun niin ei käynyt, alkoi kotimaisten työntekijöiden kannustimien pohtiminen. Toukokuu on jo pitkällä ja kausityöntekijöiden tarve kasvaa viikko viikolta. Vaikka Ukrainasta tulikin viikonloppuna viestiä, että työntekijät voisivat sittenkin saapua Suomeen tiettyjen ehtojen täyttyessä, menee vielä tuottajien näkökulmasta pitkään ennen kuin työntekijöitä saadaan riittävästi Suomeen.

 

Hallituksen olisi pitänyt käynnistää laajat varotoimet ulkomaisten työntekijöiden saamiseksi sekä kotimaisten työntekijöiden houkuttelemiseksi maataloustuotantoon jo aikoja sitten. Kokoomuksen kansanedustajat ehdottivat jo kuukausi sitten toimia, joilla voitaisiin kannustaa kotimaisia työntekijöitä ottamaan vastaan työtä maa- ja puutarhataloudessa.

 

Ehdotimme, että lomautettu henkilö voisi työskennellä kuukauden maa-, puutarha-, tai marjatiloilla siten, että hän ei menettäisi lomautuskorvaustaan kokonaan. Ehdotimme, että työtön voisi tehdä alasta alasta riippumatta töitä kokopäiväisestikin siten, että ansiosidonnaisesta tuesta vähennettäisiin vain puolet ansaitusta palkasta. Ehdotimme myös, että opintotuen tulorajoista luovuttaisiin väliaikaisesti ja että TE-toimistot ohjaisivat lomautettuja ammattilaisia maatalousyrittäjien apuun.

 

Tuttu puutarhakauppias on elänyt nyt jo lähes kaksi kuukautta epätietoisena kausityövoiman saatavuudesta. Hän muistutti, että maatalousyrittäjien kannalta parasta olisi, että he saisivat edes osan tutuista työntekijöistä työnjohdollisiin tehtäviin, jotta tuotantoa voisi pyörittää useampi henkilö. Jos uusia työntekijöitä tulee samalla kertaa huomattavasti enemmän kuin tavallisesti, yrittäjän aikaa kuluu perehdyttämiseen, mikä on pois muista olennaisista asioista. Maatalousyrittäjät tarvitsevat ratkaisuja tilanteeseen heti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *